Het Grote Namen Dilemma

Als een man en een vrouw trouwen, wordt er automatisch vanuit gegaan dat de vrouw de naam van haar nieuwbakken echtgenoot aanneemt. Dat het traditie zou zijn, is een veel gebruikt argument van bruidsparen. Ik ben echter nog niet overtuigd.

Vier mogelijkheden

Het is bij wet al een paar jaar zo dat je als getrouwde vrouw gewoon je eigen achternaam houdt. Vroeger werd je automatisch gebombardeerd tot ‘echtgenote van’, maar tegenwoordig heb je een keuze. Er zijn vier verschillende opties:

  • Je eigen naam behouden
  • De naam van je partner aannemen
  • Je eigen naam, gevolgd door de naam van je partner
  • De naam van je partner, gevolgd door je eigen naam

Hetzelfde geldt voor je partner. Mannen doen het niet vaak, maar zij kunnen net zo makkelijk de naam van hun vrouw aannemen als andersom. En daar zit nu precies mijn dilemma!

Gehecht aan van Rosmalen

Ik ben gewoon een van Rosmalen. Dat ben ik al bijna 25 jaar, en dat hoop ik nog minimaal 75 jaar te blijven. Ik ben gehecht aan de naam die in Rhoon en omstreken een begrip is omdat het er zoveel zijn. Ik heb echte van Rosmalen-trekjes zoals een geweldig gevoel voor humor en bakken charisma. Ik lijk sprekend op mijn vader en dat is (gelukkig maar) ook een van Rosmalen. Ik kan het dus niet over mijn hart verkrijgen om die naam zomaar weg te doen. Niet dat de naam van vriendlief niet mooi is, maar dat ben ik gewoon niet.

Schuiven en husselen

Dus nu ben ik hard aan het nadenken wat het wordt. Ik blijf schuiven en husselen, en nog meer schuiven en husselen. Wordt het Groenendijk – van Rosmalen of van Rosmalen – Groenendijk? Qua naamsveranderingen hoef ik op steun van vriendlief niet te rekenen. Het leek me een romantisch gebaar dat we dan allebei Groenendijk – van Rosmalen deden, maar dat vindt hij niet mannenlijk genoeg.

Hoe denk jij erover? Is het je ‘plicht’ als vrouw om de naam van je man aan te nemen? Of is dat juist heel ouderwets?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s