Wat stop je in dat envelopje?

Het is eigenlijk een no-go om over te praten, maar toch wilt iedereen het weten. De vraagt hangt voor gasten als een soort zwaard van Damocles boven elke bruiloft: wat stop je in dat envelopje?

Weet je wel niet wat dat kost?!

Bruidsparen verwachten met de opbrengst van de cadeaus minimaal de helft van de drankrekening te kunnen betalen. Gasten proberen juist op een of andere manier de kosten te drukken. De aanschaf van de feestelijke kleding, het vrijgezellenfeest of de rit ernaar toe zijn immers al duur genoeg geweest.

Op fora zoals de Viva, Zeg Maar Yes en Bokt breekt men het hoofd erover en komt er ook geen definitief antwoord op de toch zo prangende vraag. Bestaat er dan echt geen richtlijn voor wat je een bruidspaar cadeau doet?

Mag het in termijnen?

Volgens Mens en Samenleving is er maar één echte beleefdheidsregel als het gaat over het volstoppen van het envelopje: geef wat je kwijt kunt. Nu blijkt dat ook een beetje een wassen neus, aangezien onderaan de pagina keurig een schema wordt getoond met daarin te verwachten bedragen.

Dit geef je op een bruiloft. Bron: Mens en Samenleving (zie link in tekst)

Dit geef je op een bruiloft. Bron: Mens en Samenleving (zie link in tekst)

Planetfem trekt iets gemakkelijker haar portemonnee. Op deze website worden bedragen tot € 150,- genoemd voor directe familie zoals je broer of zus.

Design your wedding geeft ook als advies om te kijken naar wat je je kunt veroorloven. Het is natuurlijk een beetje lullig als je door een bruiloft de rest van de week op water en brood zit. Als er dan toch bedragen genoemd moeten worden, hanteren zij dezelfde klinkende knaken als Mens en Samenleving.

Tenenkrommende speeches

Maar waar gaat het nou uiteindelijk om op zo’n mooie dag? Juist, dat iedereen van wie je houdt er is, dat je een onvergetelijk tijd heb gehad en dat je niet geconfronteerd wordt met tenenkrommende speeches en schaamtevolle toneelstukjes. Dan maakt zo’n envelopje uiteindelijk helemaal niet uit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s